drag and drop site creator

RÉPÁSHUTA

Hasznos információk Répáshutáról, ismerkedés a községgel

Répáshuta apró, szlovák nemzetiségi, falu a Bükk hegység belsejében, rengeteg erdők és hegyek között fekszik. Élete és története elválaszthatatlanul összefonódott a természettel, az erdővel és a hegyekkel. Büszke, dolgos, hagyománytisztelő, vendégszerető emberek lakják.

Répáshuta régen

Répáshuta története - Répáshuta rendkívül fiatal település. Történelme alig 200 évre vezethető vissza. A település kialakulását egy speciális gazdasági oknak, az üveggyártásnak köszönheti, amire nevének második része, a huta kifejezés is utal.

Mobirise

Megközelítése - Répáshuta a a Bükk hegységben, Eger és Miskolc között félúton fekszik. Gépkocsival az Eger - Felsőtárkány vagy a Miskolc - Lillafüred - Répáshuta útvonalon közelíthető meg. Buszok csak Miskolcról, a Búza téri buszpályaudvarról indulnak. Menetrend itt.
GPS koordinátáink: 48.048439, 20.524166

Telefonszámok

  • Polgármesteri hivatal: +36 / 46 - 390 113
  • Orvosi rendelő: hívja a Polgármesteri hivatalt
  • Knédli Vendégház: +36 / 30 982 0024 vagy Knédli Vendégház website
  • Étterem: +36 / 46 - 390 159
  • Posta: +36 / 46 - 390 121

Ismerjük meg Répáshutát

Két könnyű séta a falu körül


Két tanösvény halad Répáshuta körül illetve határában.
Az 1.4 km hosszú Kőbalta, és a 4.2 km hosszú, a Szent László tárnicsról elnevezett, Tárnics tanösvény. Mindkettő, akár egy könnyű délutáni sétával is teljesíthető  

Kőbalta Tanösvény - az 1.4 km hosszú tanösvény a falu déli határában halad. Az útvonal kijelölésénél fő szempont volt, hogy az erdőben folyó munkákról, valamint az erdővel szoros kapcsolatban élő Répáshutáról kapjanak információt az ide látogatók. A Knédli Vendégháztól jobbra, a faluközpont felé indulunk. Balra elhagyjuk az óvodát, postát, templomunkat, éttermet kisboltot, majd a Községháza előtt, az iskola mellet jobbra tartunk a Szabadság úton. Balra feltűnik az erdészeti csemetekert, a Tájház, majd a temető. Hamarosan elérjük a Répáshuta végét jelző táblát. Innen talán még 50 métert teszünk meg lefelé haladva a Balla-völgyön amikor feltűnik a tanösvény első állomása. Itt élesen jobbra-vissza kanyarodunk, majd enyhe emelkedőn folytatjuk utunkat a falu déli határán futó földúton. Ez egyben a sárga sáv jelzés is. Alattunk, jobbra ismét feltűnik a temető. Itt kis kitérővel balra tartva kapaszkodhatunk fel a látványos és ősrégészeti jelentőségű Balla - barlanghoz. Visszatérve a tanösvényre nyugat felé haladva élvezhetjük a községre nyíló szép kilátást.

Répáshuta a Kőbalta tanösvényről

Balla - barlang

A tanösvény vége becsatlakozik a Kossuth útba. Jobbra tartunk a faluközpont felé. Ha időnk engedi az első utcán forduljunk balra. A Rákóci úton végigsétálva, majd az utolsó két ház között jobbra kanyarodva jutunk fel a faluközpontot északról kerítő dombra, ahonnan látványos panorámában gyönyörködhetünk. Innen a falu keleti és nyugati része, illetve a Balla-völgy felé nyílik szép kilátás. Sétánknak ez a része már nem tartozik a Köbalta tanösvényhez, de a szép kilátás miatt érdemes a kis kapaszkodót leküzdeni. A gerincről előbb földúton, majd a Tölgyfa és Herman Ottó utcán végig sétálva, illetve a faluközpont érintésével jutunk vissza a Knédli Vendégházhoz.

Tárnics tanösvény - A Tárnics tanösvény a Szent László tárnicsról kapta nevét. Répáshuta határában, a Singlár tetőről indul a 4.2 km hosszú, 8 állomásból álló tanösvény, amely a Diós-, és Pénz-patak völgyeiben halad, látványos hegyi rétek érintésével. Az erdészeti tevékenységekről, erdőgazdálkodásról és az erdő fejlődési szakaszairól ad bőséges tájékoztatást. Utunk a Singlár tetőről először bükkös, majd  sűrű fenyves erdőn halad át. Ennek végén érünk ki a gyönyörú erdei rétre. Jobbra fordulva folytatjuk utunkat, majd néhyány száz méter után balra, emelkedőn érjük el a Vasbánya tetőt. Innen fordul vissza sétánk. A lejtőt magunk mögött hagyva ismét a réten sétálunk, enyhén jobbra tartva az erdészeti csemetekert kerítése mellett (mely bal felől kíséri utunkat). Balra rövidesen meglátjuk a hagyományos erdei mesterségeket bemutató mészégető kemencét, a faszénégető boksát és az erdőn dolgozó emberek egyszerű szálláshelyét. Erdőben, enyhén emelkedve haladunk míg el nem érjük a látványos Pénz-pataki-víznyelő barlangot.
Pénz-pataki-víznyelő barlang - Fokozottan védett barlang. A Bükk-vidék hetedik legmélyebb és hetedik legnagyobb függőleges kiterjedésű, Magyarország 13. legmélyebb és 13. legnagyobb függőleges kiterjedésű barlangja. A barlangot 1953-ban Jakucs László vezetésével tárták fel, gyakorlatilag egy omladékban való, felszínközeli bontást követően minden további akadály nélkül lejutottak 150 méter mélységig, a szifonig. Később a barlanggal a Vörös Meteor Diogenész csoportja és a Pénzügyőrség barlangkutató csoportja is foglalkozott, de a szifon mögötti járatokat azóta sem sikerült senkinek elérnie. Itt találhatók további érdekességek...
Innen továbbra is erdőben haladva hamarosan jpbbról csatlakozik utunkhoz a sárga sáv jelzés. Ezen érjük el a Singlár rétet, majd enyhe emelkedő után kiinduló állomásunkat, a Singlár tetőt.

Tárnics tanösvény - erdei rétek

Erdei mesterségek

KAPCSOLAT

Cím

3559 Répáshuta 
Kossuth utca 29.

Kapcsolat

Email: vendeghaz@knedli.com
Phone: +36 30 982 0024
Phone: +36 30 227 2291